7. Mit adott nekünk a globalizáció?

Bayer József politológus-filozófus, az MTA rendes tagja és Tomka Béla, az MTA doktora és kutatócsoportunk vezetője beszélget Baráth Katalinnal a globalizáció egyes problémáiról.

Meghallgatható itt.

6. A tér uralása: a territorializálódás problémái

Az adás során Baráth Katalin Bencsik Pétert kérdezi arról, hogy mit jelent a territorialitás, illetve a territorializálódás, és milyen kapcsolat fűzi e fogalmakat a globalizációhoz.
Meghallgatható itt.

5. Szuezi hajóválság és világjárvány

A kutatócsoport vezetőjével, Tomka Bélával a Klubrádió “Hetes Stúdió” című műsorában 2021. április 3-án Szénási Sándor beszélgetett a globalizációról a szuezi hajóválság és a világjárvány tükrében.
Meghallgatható itt.

4. Nemzetépítés a futball világnyelvén. A glokalizáció egy esete Magyarországon

Negyedik podcastunkban Baráth Katalin előadása hallgatható meg a magyar futball második világháború előtti történetéről.
Meghallgatható itt.

3. Magyarország helye és lehetőségei a globalizációs folyamatokban az 1960-as évektől az 1980-as évek végéig

Harmadik podcastunkban Bódy Zsombor előadása hangzik el. Témája egy forrásfeltárás az algériai–magyar gazdasági, tudományos és kulturális érintkezésekről.
Meghallgatható itt.

2. Vonzások és taszítások: Magyarország viszonya az európai és a világgazdasághoz az 1970-1980-as években

Második podcastunkban Germuska Pál előadása hallgatható meg, melyben vendégelőadónk közgazdasági szempontból értelmezi a globalizációt, majd a kereskedelempolitika felől közelítve elemzi a kádári Magyarország külgazdasági politikáját, azon belül is az Európai Gazdasági Közösséghez fűződő viszonyt.
Meghallgatható itt.

1. Bevezetés a globalizációtörténetbe

Kutatócsoportunk első podcastja egy rövid beszélgetés Tomka Béla csoportvezetőnkkel és Keller Márkus kollégánkkal arról, hogy miért kutatjuk a globalizációtörténetet, és mit értünk a fogalom alatt.
Meghallgatható itt.