Archívum

Hock Beáta előadása
2022. március 30.

Hock Beáta előadása

Kutatócsoportunk márciusi programjában a nemzetközi és hazai konferenciákon való részvételünk tervezése után Hock Beáta, a lipcsei GWZO kutatójának előadását hallgattuk és vitattuk meg a globalizációtörténet és a hidegháború művészettörténeti vonatkozásairól.

Megosztás
Meghívó
2022. március 26.

Meghívó

Tisztelettel meghívjuk Önöket Hock Beáta (a lipcsei Leibniz-Institut für Geschichte und Kultur des östlichen Europa – GWZO kutatója) A hidegháború kulturális dimenziói Kelet-Európából nézve című előadására és az ezt követő vitára, amelyet online (Zoom platformon) tartunk március 30-ánszerdán 11.30 és 12.30 között. Regisztráció a globtort@gmail.com címen lehetséges március 29-én 16 óráig.

Megosztás
Bencsik Péter új kötete
2022. március 18.

Bencsik Péter új kötete

Megjelent kollégánk, Bencsik Péter új könyve, amely kutatócsoportunk és a Trianon 100 kutatócsoport metszetét képezi. A kötet célja az, hogy a hétköznapok szintjén és mikrotörténeti jelleggel közelítse meg a trianoni határ közelében élt emberek történetét, elsősorban a helyi társadalom konfliktusain keresztül ábrázolva a territorializálódás folyamatát.

Megosztás
Februári megbeszélésünk
2022. február 23.

Februári megbeszélésünk

A kutatócsoport februári programján Kalmár Melinda elemezte Yuval Noah Harari munkásságát globalizációtörténeti nézőpontból, majd a vitát követően a következő időszak megszervezendő konferenciáit, megírandó tanulmányait és egyéb feladatainkat tárgyaltuk meg.

Megosztás
Januári találkozónk
2022. január 26.

Januári találkozónk

2022 első megbeszélésén Nagy Péter vitaindító előadása után Joseph Stiglitz és Dani Rodrik globalizáció-értelmezését tárgyaltuk meg, majd a tavaszi félévben az ELTE-n tartott globalizációtörténeti kurzusról, valamint idei évi nemzetközi pályázatainkról egyeztettünk.

Megosztás
Bővült Working Paper sorozatunk
2021. december 30.

Bővült Working Paper sorozatunk

Working Paper sorozatunk negyedik és ötödik darabja is megjelent, mindkettő angol nyelven: Bódy Zsombor (az algériai magyar jelenlétről) és Keller Márkus (az idősek lakhatásáról szóló) írásai egyaránt a Kádár-kori Magyarország előtt álló problémákat tárgyalják. Mindkét tanulmány honlapunk WP-aloldaláról letölthető.

Megosztás
Megjelent Kalmár Melinda új könyve
2021. december 10.

Megjelent Kalmár Melinda új könyve

Korporatív, szovjet, hibrid címen megjelent Kalmár Melinda új kötete, amely a szerző Történelmi galaxisok vonzásában című nagy hatású monográfiájának egyszerre szűkített és bő­vített változata. A könyv fókuszában a szovjetvariáns rendszerek globális beágyazottsága, illetve fokozatos felpuhulása, hibridizálódása áll. Bővebb információ a kiadó honlapján olvasható.

Megosztás
Novemberi találkozónk
2021. december 1.

Novemberi találkozónk

Az év utolsó meetingjén megjelent publikációink mellett megvitattuk a következő félévben az ELTE-n tartott előadás tematikáját is. Simonkay Márton vitaindítója után pedig Paul Hirst (és Grahame Thompson) globalizációval kapcsolatos gondolatairól beszélgettünk.

Megosztás
Megjelent a Korall globalizációtörténeti tematikus száma
2021. november 21.

Megjelent a Korall globalizációtörténeti tematikus száma

A Korall társadalomtudományi folyóirat 85. számában globalizációtörténeti tematikus blokk jelent meg kutatócsoportunk tagjainak (Bencsik Péter, Koloh Gábor, Baráth Katalin, Nagy Péter, Kalmár Melinda és Bódy Zsombor) tollából. További információ a folyóirat honlapján és facebook-oldalán található, ahol a szám tartalomjegyzéke is elérhető.

Megosztás
Októberi találkozónk
2021. november 3.

Októberi találkozónk

A kutatócsoport októberi megbeszélését november elején tartottuk meg, rendhagyó módon az esti órákban. Megvitattuk a tavaszi félévben az ELTE-n tartandó globalizációtörténeti előadás-sorozatot, illetve a jövő évre tervezett nemzetközi konferenciák és külföldi publikációk terveit.

Megosztás